Rijksuniversiteit Groningen

­­De Rijksuniversiteit Groningen (RUG, faculteit Rechtsgeleerdheid) is penvoerder van en partner in het programma Cybersecurity Noord Nederland (CSNN).

Wat doet de Rijksuniversiteit binnen het programma van Cyber Security?

Als penvoerder van CSNN is de RUG verantwoordelijk voor de coördinatie en management van het programma. Als partner in het programma is de RUG vanuit de leerstoel van Prof. Dr. Jeanne Mifsud Bonnici bezig met onderwijs en wetenschappelijk onderzoek rondom cybersecurity. Zo wordt cybersecurity op de kaart gezet binnen het onderwijs bij de RUG en wordt cybersecurity vanuit diverse thema’s (autonoom vervoer, Internet of Things (IoT) en Fintech) wetenschappelijk onderzocht door promovendi en postdoctorale onderzoekers. Dit onderzoek gebeurt vanuit werkpakket 2 van het programma – Recht en veilige digitale transformatie.

Prof. Dr. Jeanne Mifsud Bonnici zet vanuit de Security, Technology & e-Privacy onderzoeksgroep binnen de faculteit rechten cybersecurity breed op de kaart door cybersecurity te verweven in het onderwijs van de RUG en projecten van de RUG. Daarnaast geeft ze leiding aan een zestal onderzoekers, die ieder vanuit hun eigen onderzoek bijdragen aan de thema’s van werkpakket 2. Het team bestaat uit:

Nynke Vellinga (Postdoctorale onderzoeker) onderzoekt diverse juridische vragen rondom cybersecurity in autonome voertuigen. Zo kijkt ze onder andere naar welke eisen worden gesteld aan cybersecurity van voertuigen, wie aansprakelijk is voor de schade veroorzaakt door een gehackte zelfrijdende auto en wie de strafrechtelijke consequenties draagt.

Bashar Fteiha (PhD onderzoeker) onderzoekt wat de optimale regelgevende reactie is op de cyberveiligheidsrisico’s van autonome voertuigen vanuit een juridische en economische benadering. Hij onderzoekt welke rechtsinstrumenten het meest geschikt zijn om veiligheid in autonome voertuigen te waarborgen.

Michele Mole (PhD onderzoeker) onderzoekt toezicht op het werk vanuit de raakvlakken tussen arbeidsrecht en gegevensbescherming. Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT) vormen een uitdaging voor de traditionele relatie tussen de werknemer en de werkgever. Hij onderzoekt werknemersrechten, cyberveiligheidsnormen en privacyregels om te kijken hoe de fundamentele rechten van werknemers gewaarborgd kunnen worden in deze digitale transitie.

Sophia Salziger (PhD onderzoeker) onderzoekt immateriële schade in geval van een inbreuk op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) naar aanleiding van een cyberaanval. Ze kijkt hiervoor naar de onrechtmatige daad in 3 verschillende landen (Nederland, Duitsland en Frankrijk) en onderzoekt mogelijke schadevergoedingen in geval van een inbreuk.

Resultaten

De RUG deelt haar onderzoeksresultaten op diverse manieren. Zo heeft de RUG in 2021/2022 een serie ‘Cybertalks’ georganiseerd: een online serie van vrij toegankelijke mini-colleges over cybersecurity. In het totaal hebben er 17 mini-colleges plaatsgevonden. In iedere Cybertalk heeft een expert inzicht verschaft in cybersecurity. Er zijn experts aan het woord geweest die onder meer werkzaam zijn in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Deelnemers aan de Cybertalks hebben op deze manier unieke inzichten gekregen in cybersecurity en onder andere de technische, juridische, en gedragskundige uitdagingen die cybersecurity met zich brengt. Cybertalks heeft deelnemers vanuit de hele wereld aangetrokken. Daarnaast is de RUG in 2023 begonnen met een serie workshops om de onderzoeksresultaten te delen. Deze workshops zijn vrij toegankelijk. Wilt u op de hoogte gehouden worden van deze workshops? Stuur dan een e-mail naar step@step-rug.nl

Voor algemene vragen over het programma CSNN kunt u contact opnemen met projectmanager Melania Tudorica.

Laatste nieuws